Mopedkurs

Mopedkurs, klass 2

I en stad som Västerås där det finns cykelbanor överallt så är det smartast att välja en moped som får köra både på cykelbana och väg. Du tar dig fram enkelt, snabbt och säkert. Behöver du köra på bilväg (ej motorväg) får du göra det men vi rekommenderar cykelbana där det finns. Det är därför du idag måste gå en utbildning så du lär dig grundläggande regler och de viktigaste vägskyltarna. 

Mopedutbildningen gör du såklart hos oss! Vi har sedan starten 2017 utbildat hundratals glada mopedister och många återkommer sen till oss för att ta sitt mc- eller bilkörkort. I kursen ingår teoretisk undervisning, allt studiematerial samt ett kunskapsprov. Kursen är förlagd på 2 dagar med 5 timmars undervisning båda dagarna och lunch ingår.

Måste du avboka?

Av/ombokning måste ske senast tre vardagar innan kursstart. Vid sen avbokning eller att du inte kommer på din bokade tid sker full debitering. Vid sen ankomst till utbildningen kan läraren avvisa dig och full avgift debiteras. Är du sjuk och inte kan vara med på grund av detta så får du kostnadsfritt boka in dig på nästa kurs.

Vi har begränsat antal platser!

Förarbevis (klass 2)

Förarbeviset ger rätt att köra moped klass II dvs. en moped som är konstruerad för en hastighet av 25 km/h och har en motor vars effekt inte överstiger 1 KW. Det ger också rätt att köra äldre så kallade 30-mopeder och motoriserad cykel som följer samma behörighetsregler som moped klass II.


För att få ett förarbevis för moped klass II krävs att du har:

  • fyllt 15 år
  • varit delaktig under hela utbildningen
  • blivit godkänd på vårt kunskapsprov
 

Utbildning och prov

Utbildningen är teoretisk, men den kan också innehålla praktiska delar. Provet du gör är dock bara teoretiskt (skriftligt). De områden som tas upp under utbildningen är kunskap om mopeden, trafikregler, farliga situationer i trafiken och vad vi människor kan och inte kan. 

Du kan påbörja kursen från den dagen du är 14 år och nio månader gammal. Du måste dock ha fyllt 15 år för att få göra själva provet. 
Om du fyllt 15 år före den 1 oktober 2009 krävs ingen särskild behörighet för att köra moped klass 2.

Kunskapsprovet du ska göra innehåller 35 frågor om regler och risker, men också om mopeden, människan och miljön. Du måste ha minst 28 rätt på frågorna för att provet ska bli godkänt. Ett prov ingår i kursavgiften. Skulle du misslyckas så kostar ett omprov 150 kr och kan göras som tidigast vardagen efter.

Vill du göra provet muntligt? Boka in en tid för detta så hjälper vi dig. Annars är det bara att komma in under våra öppettider. Tänk på att ett prov tar ca 35 minuter, så du inte kommer precis innan vi stänger.

Blev du godkänd?

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till Transportstyrelsen, som skickar hem en ansökningsblankett för förarbevis. Avgiften för förarbeviset är 150 kronor. När ansökan och betalning har kommit in till Transportstyrelsen, tillverkas förarbeviset och skickas hem till dig.

Du får köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd. T'änk på att du har max två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis, därefter krävs att förarbeviset är med vid färd. Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt och du måste då ta om det.

Fotograferingen

Foto till förarbevis kan du ta hos en fotohandlare som tar foton för ID-handlingar. Bilder från skolfotografering uppfyller oftast inte de krav som ställs och brukar därför inte godkännas. Det går också att ta foto i automaten som står på varuhuset Igor i Västerås.

Kör lagligt

Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du få en varning och eller få ditt förarbevis återkallat.

Vad kostar det?

Kursen kostar 2500 kr (två dagar). All material, ett kunskapsprov samt lunch båda dagarna ingår!Vill du boka kurs?